Kırmak istemeyeceğiniz bir Guinness rekoru: Poon Lim’in bir sal üzerinde 133 gün hayatta kalması
Poon Lim, açık deniz üzerindeki bir salda 133 gün boyunca tek başına balık tutarak, kuş kanı içerek ve bir sürahi ile bir köpekbalığı öldürerek hayatta kalmayı başaran Çinli bir denizciydi.
Kırmak İstemeyeceğiniz Bir Guinness Rekoru: Poon Lim’in Hayatta Kalması
1942 yılında İkinci Dünya Savaşı’nın en hararetli günlerinde savaş birçok ülkeyi harap ederken Atlantik Okyanusu’nun ortasında batan bir İngiliz Ticaret Donanması Gemisinden kurtulabilen Poon Lim küçük bir tahta salın tek yolcusuydu. Bir İngiliz gemisinde kamarot olarak çalışma fırsatını yakalayan Lim, Güney Amerika’nın kuzeydoğu Atlantik kıyısındaki bir ülke olan Surinam’a ulaşma umuduyla Güney Afrika’da bindiği gemiyle Cape Town’dan ayrılmıştı. Yolculuklarının on üç gününde, bir Alman U-botu Benlomond’u fark ettiğinde geminin hayatta kalma şansı kalmamıştı. U-boat İngiliz gemisini Amazon nehri ağzının 1.200 kilometre doğusunda torpilleyerek batırmıştı. Lim patlama esnasına oldukça hızlı davranarak denize atlamayı başarmışsa da sonraki saatlerini hayatta kalmak için mücadele ederek geçirecekti. 2 saat sonra bir sal gördü ve ona doğru yüzmeye başladı.
Kendini “Carley Float Life Raft”ın üzerine atmayı başarmışsa da bundan sonrasında hayatta kalmak için ne kadar yol kat etmesi gerektiğine dair hiçbir fikri yoktu. Salda bir miktar yiyecek ve içecek vardı ki Lim ilk günlerini dünyayı umursamadan yiyip, içerek geçirdi ve keyif içinde güneşlendi. Ne de olsa birileri ponu kurtaracaktı. . Zamanın nasıl geçtiğini anlamamak için günleri simgeleyen bir ipe düğüm atmaya başlamıştı.Günler sonra suyu bittiğinde yağmurluğunu ve salın tentesini kullanarak yağmur suyunu toplamayı başardı. O günden itibaren ruh hali değişmeye başladı ve bir yardımın gelmeyeceğini düşünmeye başladı. Bisküviler ve şeker parçaları ile bir süre daha idare etmişse de açlık çekiyordu ve balık tutmanın bir yolunu bulması gerekiyordu.Lim, kanca oluşturmak için ipten bir olta, saldan çivi ve gemideki bir el fenerinden bir yay yapmayı başardı. Çabaları etkiliydi ve çiğ balığı yakalayıp sonra yemeyi başardı. Küçük balıklar ve yağmur suyu yetmemeye başladığında bir köpekbalığı yakalamayı başardı.bir et konservesi kapağından yaptığı bıçağı kullanarak balığın etini topladı, güneşte kuruttu ve martı yakalamak için kullandı. Denizde geçirdiği aylar boyunca, çeşitli tekne ve hem de uçakları gördü, bazıları onu kurtarmak için harakete geçeceğini düşüncü ancak günün sonunda kimse gelmedi. Amerikan uçakları Poon’u görmüş ve bir kurtarma ekibi konuşlandırmak için koordinatları vermişse de bir fırtına Lim’in salını bölgeden uzaklaştırdığında uçaklar ona ulaşamamıştı.
Kurtuluş
5 Nisan 1943’te, Belomond’un okyanusta batmasından 133 gün sonra, bir Brezilya gemisi tarafından görülüp kurtarılacaktı. Portekizceden başka dil bilmeyen gemi mürettebatı Lim ile anlaşmayı başaramadıysa da ona bolca yiyecek vermişlerdi.Gemi enkazından kurtulan tek kişi olan Poon Lim öyküsünü anlattığında hızla yayılan haberler sayesinde bayağı ünlü olmuştu. 20 kilo vermişti ve sonraki 2 haftayı hastanede geçirdi. Ekim 1943’te Kral George VI, Poon’a İngiliz İmparatorluğu Madalyası verdi. Poon sonraki yıllarını seyahat ederek ve hayatta kalma tekniklerini paylaşarak geçirecekti. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne göç edecek ve Çinli göçmen kotasının maksimum olmasına rağmen vatandaşlık alacaktı. Poon, 1991’de 72 yaşında ölene kadar vatandaş olarak kaldı. Poon Lim denizde sürüklenen bir kazazede olarak bir cankurtaran salında hayatta kalarak geçen süre konusunda hala dünya rekorunu elinde tutmaktadır.